Környzezet

A mérőteleptől néhány perc sétára található a Feneketlen-tó. A kisméretű parkosított környezetű bányató tökéletesen alkalmas helyszín egy sétára, kikapcsolódásra. Az egykori gödi téglagyár téglái az innen kitermelt agyagból készültek. Az agyag bányászatának egyes források szerint nem az agyag kimerülése, hanem egy talajvízbetörés vetett véget. Így keletkezett a Dunához közeli, ma már fákkal sűrűn körbenőtt tó, melynek medrében és partján is számos forrás fakad Szomszédságában található a Tó-bisztró. Az év folyamán több rendezvény helyszínéül szolgál ez a terület.

 

 

 

A tó partján egyébként teljes nyugalomban olvashatunk, piknikezhetünk és sétálgathatunk, tavasztól őszig méltán népszerű kirándulóhely. Biciklivel akár délutánonként is érdemes ide eltekerni, a környéken pedig nemcsak kerékpárt, de akár sárkányhajót is bérelhetünk.

Innen közelíthető meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező, gödi Homoksziget. Hossza erősen függ a vízállástól, körülbelül 1 km. Legnagyobb szélessége nem éri el a 100 métert. A parttól időszakosan a helyiek által Kis-Dunának elnevezett mellékág választja el. Legnagyobb árvizek a szigetet teljes egészében elborítják, míg legkisebb vízálláskor a mellékág szinte teljesen kiszárad. Területe jelenleg 11 hektár, azonban ez az érték a folyószabályozás, mederkotrás, és a ráépített két sarkantyú miatt fokozatosan növekedik.

 

 

A mérőtelep közvetlenül a Duna partján helyezkedik el, így nem kell túl messzire menni, ahhoz, hogy néhány zavartalan percet töltsünk el a vízparton.